Sportszerető családba születtem. Édesapám rendszeresen golfozott, édesanyám pedig teniszezett. A család minden nyáron kerékpártúrákat szervezett.  Bejártuk az alábbi útvonalakat Ausztriában:  Duna menti kerékpárút,  Dráva menti kerékpárút, a Salzkammergut Kerékpárút,  a Római Kerékpárút, a Mozart Kerékpárút.

Nagyon szeretem ezeket a túrákat. Ausztriában különösen jók a feltételek. Hiszen kiválóan kiépített, kitáblázott útvonalakról van szó, melynek 90% autóforgalomtól mentes.  A teljes útvonalon minden a kerékpárosok szája íze szerint került kialakításra: megállók, pihenők, információs központok, sőt egyes helyeken még speciális kerékpáros kompok is közlekednek a Duna két partja között.

Az útvonalak régi kastélyok, várak mellett haladnak el. Érintetlen természet, jó levegő, szép tájak, madárcsicsergés, patakok, folyók, tavak jellemzik az utakat.

Legszebb élményem a Duna menti kerékpártúrához kapcsolódik. A schlögeni Duna-szoroshoz. A mai napig élénken él bennem, amikor megérkeztem.

A schlögeni Dunakanyar

 

Egy keskeny aszfaltozott út vezetett bennünket a schlögeni Duna-szoroshoz. A településen ér véget a bal-parti út, és komppal kellett átmenni a másik partra. A félszigeten emelkedik a Haichenbachnak nevezett várrom. A hegyek mindkét oldalon meredeken kúsznak felfelé, melyek között a Duna évezredeken keresztül úgy fúrta át magát, hogy két 270 fokos szoros-partot alakított ki.

 

 

(A kép forrása: http://ausztria.network.hu/kepek/udules_ausztriaban/a_schlogeni_dunakanyar)

 

Nagyon örülök annak, hogy Magyarországon is egyre nagyobb teret kap a kerékpársport. Egyre több helyen készültek fel a kerékpárturizmusra. Nagy segítséget jelent, hogy a Magyar Államvasút is felismerte ezt a helyzetet és bizonyos szerelvények rendelkeznek kerékpárszállító vagonokkal, mely különösen a nyári időszakban nagyon fontos.

A  magyar legjelentősebb turisztikai célpontokat körbe lehet járni kerékpárral. Pl. Balaton, Fertő tó, Dunakanyar, Tisza  tó, Alpokalja, Dél-alföld , Orfű. Mindenki a saját tudásának megfelelő terepen ki tudja próbálni magát. Hiszen míg egy alföldi kerékpárutat a síkság és a kevés emelkedő jellemzi, addig az Alpokalján a szintkülönbségekkel is meg kell küzdenie a kerékpárosoknak. Különösen forgalmas a balatoni kerékpárút, melyet a kezdőknek is szívesen ajánlok.

Balatoni bicikliútA balatoni kerékpárút előnye, hogy jól kiépített és viszonylag könnyen teljesíthető. Hossza a legrövidebb útvonalon 206 km. Az útvonal a Balaton mellett halad el és nagyon szép kilátás nyílik a tóra és a környező hegyekre. Az északi part egy kicsit nehezebb, hiszen nagyobb a szintkülönbség. Maga a kerékpárút elkerüli Szigligetet és Tihanyt is, de azt hiszem érdemes ezt a kitérőt mindenkinek beiktatni. Szigligeten a várból csodálatos a Balaton panorámája és a környező hegyek. A strand is remek.

Sokszor kisgyermekes családokat is látok túráink során. Nem lehet elég korán elkezdeni a természet és sport szeretettét. Igaz nagyobb és körültekintőbb szervezést igényel, mint egy hagyományos nyaralás, de a gyerekeknek örök élmény.

Egy kerékpártúra amúgy is körültekintő szervezést igényel.

Sokan abba a hibába esnek, hogy edzés nélkül akarnak belevágni egy nagyobb túrába. Fontos azonban a fokozatosság. Meg kell szokni a kerékpárt, védőfelszeléseket és meg kell tanulni az alapvető hibaelhárítási feladatokat - pl. kilyukadt kerék, lesett lánc.

Az alábbi tanácsokat adnám a kerékpáros túrázónak:

  • Először mindenképpen rövidebb túrákat tegyünk meg és edzettségtől függően haladjunk a nehezebb, hosszabb útvonalak felé.
  • Ha túrázni is akarnak akkor 3 napnál ne tervezzenek rövidebb időt.
  • Egy napos távnak az erőnlétünktől, széltől, a nap erejétől, hangulatunktól, reggeli felkelés idejétől függően 40-70 km tervezzünk.
  • A legmelegebb időszakban délelőtt 11 és délután 4 óra között lehetőleg ne biciklizzünk. Ha nincs más lehetőség, akkor mindenképpen védjük fejünket, testünket, mert tekerés közben észre sem vesszük, mennyire leégünk.
  • Ha biztos a szállásunk, vacsoránk és nem készülünk valamilyen esti programra, akkor nagyon kellemes a késő délutáni, esti biciklizés. 
  • Fontos, hogy mindig legyen B-terv. Ha kitör egy vihar, ha kilyukad egy kerék, fogjuk rövidebbre a napi adagot. Ha ez nem megy, tegyük meg az út egy részét vonattal. Amit így kihagyunk, azt a következő napi erősebb tempóval vagy a jövő évi túrával bepótolhatjuk.
  • Szállást akkor találunk a legegyszerűbben, ha sátrat viszünk magunkkal (persze, ez plusz 5-10 kiló a hálózsákkal és más kellékekkel együtt). Több bungalós, lakókocsis, fixsátras kempinget is találunk a túraútvonalak körül, de kiadó házakban, panziókban, szállodákban is megszállhatunk.
  • Fontos tudni, hogy az útvonalunkon hol található szervizes, aki tud segíteni a bajban.
  • Kisgyerekekkel érdemesebb csillagtúrákat szervezni. Tehát kocsival elmenni egy központba és onnan kisebb túrákat tenni, majd este a központba visszatérni.