HalakVan a kínaiaknak egy ősi hite: a Feng Shui, amely a térrendezés művészete is. Azt mondják, hogy a jólétet, a szerencsét nagyban befolyásolják a körülöttünk elhelyezett tárgyak. Az akváriumok használata az egyik legelterjedtebb Feng Shui kellék. Figyeljük csak meg, hogy a legtöbb kínai étterem bejárati részében ott van egy kiemelkedő szépségű akvárium.

Rendezzünk be a lakásunkba is egy Feng Shui akváriumot, és figyeljük csak meg mi történik. Az akvárium vize, és a benne úszkáló halak aktiválják a lakásban a chi energiát. Egy a Feng Shui alapok szerint kialakított akvárium szerencsét és gazdagságot hozhat a lakásba. A halak negatív energiákat eltörölve helyreállítják a lakás pozitív energiáit.

Akvárium a Kreatív Dental Klinika földszinti várójábanMi ezt a pozitív energiát akarjuk kihasználni a fogászati rendelőnkben is, hiszen bevallhatjuk fogorvoshoz járni nem éppen egy jó dolog. Mi azonban azzal, hogy kellemes, hangulatos környezet teremtettünk azt akarjuk elfelejttetni a páciensekkel, hogy egy fájdalmas fog miatt vannak itt nálunk. Sokkal inkább úgy érezzék a betegek, hogy kikapcsolódni, gyógyulni, regenerálódni jöttek hozzánk. Azt gondolom, hogy az embernek sokkal jobb a kedve, ha meglát egy ilyen gyönyörű akváriumot. A színes halak, növények forgataga magával ragadja a belépő, várakozó emberek tekintetét és kikapcsolhatja az aggasztó gondolatokat, félelmeket.

Fogorvosi rendelőben először 1984-ben dr. Katcher, alkalmazta az akvárium feszültségcsökkentő hatását. Ő egy lelkes amerikai fogorvos volt, aki  feljegyezte, hogy miután a várószobában akváriumot helyezett el, a páciensek sokkal kevésbé féltek tőle. Egy későbbi vizsgálatban kiderült, hogy azoknál a fogászati pácienseknél, akiket hipnózisnak és egy akváriumi nézésnek vetettek alá, ugyanazt a jótékony hatást tapasztalták mindkét esetben, de néhány esetben az akvárium bizonyult hatásosabbnak. Más tanulmányokból az derült ki, hogy azok a fogászatokat felkereső betegek, akik a kezelés előtt egy akváriumot szemléltek, sokkal kevesebb fájdalomcsillapítót igényeltek. 

Akvárium a Kreatív Dental Klinika emeleti várójábanAz állatok bevonása különféle gyógykezelésekbe  Magyarországon alig ismert fogalomnak számít. A legtöbb orvos legfeljebb a vakvezető kutyákra gondol, ha a téma szóba kerül. Ezért tartjuk jelentősnek, hogy klinikánkon állatterápiás módszekeret is használunk.

Tó a Kreatív Dental Klinika kertjébenKlinikánkon három akvárium is található: két édes és egy sós vizű. A legnagyobb - az emeleti váróban - henger alakú. Ezek mellett a kertben is található egy tó, amiben szintén úszkálnak halak.

Egy-egy nehéz nap után nem egyszer fordult elő velem, hogy arra eszméltem, hogy már vagy két, két és fél órája csak ülök, és a halakat figyelem, ahogy ide-oda úsznak, és bujkálnak a kövek és növények labirintusában.